Spiraal plaatsen
Een spiraal wordt gebruikt als anticonceptie middel of als middel tegen overvloedig bloedverlies tijdens de menstruaties. Overweegt u een spiraal: maak dan een afspraak op het spreekuur bij de huisarts om de mogelijkheden en voor- en nadelen te bespreken.
Er zijn 2 soorten spiralen: een koperhoudend spiraal en een hormoonspiraal. Beide zijn heel betrouwbaar. Als u na overleg met uw huisarts voor een van beide kiest, dan kunt u een afspraak maken voor plaatsing door de huisarts en om een recept voor de spiraal vragen. Dit recept wordt opgestuurd naar uw apotheek. U dient zelf de spiraal (deze is steriel verpakt) bij de apotheek op te halen en mee te nemen naar de afspraak. Houdt er rekening mee dat u een eenmaal opgehaalde spiraal niet meer kunt retourneren.
Een spiraal wordt bij voorkeur binnen 7 dagen na de eerste dag van de menstruatie geplaatst, omdat een zwangerschap dan uitgesloten is en de baarmoedermond wat open staat. Bovendien is de spiraal daarna direct veilig om te beschermen tegen zwangerschap. Tevoren moet zeker zijn dat er geen infectie aanwezig is. Daarom wordt altijd gevraagd of er een risico op een seksueel overdraagbare aandoening kan zijn. In dat geval wordt eerst een test gedaan en de infectie zo nodig behandeld.
Het plaatsen kan soms wat gevoelig zijn en achteraf een krampachtig gevoel geven, net als bij de menstruatie. Neem daarom 1 uur voor het plaatsen een pijnstiller in, bijvoorbeeld 1 tablet ibuprofen van 600 mg (of 3 tabletten van 200 mg uit de handverkoop) of naproxen 500 mg of paracetamol 2 tabletten van 500 mg.
Mocht u in de eerste dagen na plaatsen van het spiraaltje last krijgen van abnormale afscheiding, aanhoudende buikpijn of koorts, neem dan contact op met uw huisarts.
Zes weken na het plaatsen vindt een controle plaats om te kijken of het spiraaltje nog goed zit. U kunt ook zelf controleren of het spiraaltje nog goed zit, bij voorkeur na de menstruatie. Als u uw vinger diep in uw vagina steekt, kunt u met uw vingertoppen de baarmoedermond voelen en als u heel goed voelt, de draadjes van het spiraaltje.
Vergoeding: De kosten voor plaatsing van de spiraal worden door de zorgverzekering vergoed. De kosten van de spiraal zelf vallen, net als die van andere anticonceptie middelen, voor iedereen boven de 21 jaar buiten de vergoeding van de basisverzekering en vallen onder het eigen risico. Informeer bij uw zorgverzekeraar of er vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed.
Gebruikt u tijdens de menstruaties een cup, let er dan bij het verwijderen goed op dat eerst het vacuüm wordt opgeheven, om te voorkomen dat de spiraal wordt verplaatst. Dat doet u door de cup een beetje in te knijpen voor u hem naar beneden trekt. En check de inhoud even voor u deze wegspoelt. Zo kunt u de menstruatiecup ook veilig gebruiken bij een spiraal.
Zie ook: http://www.thuisarts.nl/spiraaltje/ik-wil-spiraaltje-gaan-gebruiken
(versie 8-6-2022)