Praktijkprofiel
De praktijk wordt gevoerd door drie huisartsen: D.E.M. Meerpoel, M.J. Nijboer en. In principe heeft iedereen een vaste arts. Wij werken alle drie bewust “parttime” en zorgen onderling voor waarneming, ook tijdens vakanties.
Wij zien de huisarts als poortwachter van de gezondheidszorg en daarmee als degene die per probleem kan beoordelen bij welk “loket” dit het beste thuishoort. Soms betekent dit verwijzing naar een gespecialiseerde hulpverlener, in andere gevallen niet. Wij zien onszelf niet alleen als behandelaar maar ook als adviseur in gezondheidszaken, waarbij we altijd zullen proberen om in overleg met u tot de meest passende oplossing te komen. Wij vinden zelfzorg en zelfredzaamheid belangrijk en vragen daarom vaak ook wat van u.
Klachten of bezwaren over ons en/of de praktijk vernemen wij bij voorkeur persoonlijk: schroom niet, wij weten liever wat u niet bevalt. Dan kunnen we er misschien iets aan veranderen!
Afspraak maken, uitsluitend spreekuur op afspraak
Bel 0182619239, bij voorkeur tussen 8.00 en 12.00 uur
Het spreekuur vindt elke werkdag plaats op afspraak. Bij het maken van afspraken zal de assistente u vragen wat de klacht is waarvoor u wilt komen. Dat is niet uit nieuwsgierigheid, maar om te kunnen beoordelen bij wie en op welk spreekuur en met welke urgentie de afspraak moet plaatsvinden én om de benodigde tijdsduur in te kunnen schatten. Dit kan wachttijden beperkt houden.
Voor een spreekuurafspraak reserveren wij 15 minuten. Deze tijd is gereserveerd voor één klacht of probleem. Heeft u meerdere en/of ingewikkelde problemen, bespreek dit dan met de assistente: zij kan extra tijd reserveren. Zo hopen we de wachttijden tot een minimum te beperken en elk probleem voldoende aandacht te geven.
Kijk voor meer informatie over “triage” in het menu onder praktijkinformatie. Zie voor extra informatie hierover ook de website van zorgverzekeraar VGZ: http://www.youtube.com/watch?v=pchWTMo_NOc.
Spoedgevallen
Bel 112 bij een levensbedreigende situatie
Bel 0182-619239 bij spoed en kies in het keuzemenu de 1
Bij verwondingen of spoedeisende klachten kunt u direct naar de praktijk komen. Als u belt dat u eraan komt, kunnen wij alvast rekening houden met uw komst.
Bij ongevallen (wonden, verstuikingen, etc.) wordt u nadrukkelijk verzocht eerst de huisartsenpraktijk te bellen en niet direct naar het ziekenhuis te gaan. Vaak kunnen wij het probleem op de praktijk oplossen.
Openingstijden
De praktijk is elke werkdag geopend van maandag t/m vrijdag van 08:00 – 17:00 uur.
Tijdens vakanties van de huisartsen wordt binnen de praktijk voor waarneming gezorgd.
Spoedgevallen buiten kantoortijd
Voor medische zaken die niet tot de volgende werkdag kunnen wachten is de waarneming geregeld door de Huisartsenpost (HAP) in Gouda. Op deze HAP werken alle huisartsen in de regio Midden Holland samen. Iedere werkdag na 17.00 uur tot de volgende morgen 8.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen is de HAP geopend.
Bel altijd eerst voor een afspraak en houd medische en verzekeringsgegevens bij de hand. Het is niet mogelijk om zonder afspraak binnen te lopen.
HAP Gouda
Bleulandweg 10
2803 HH Gouda
telefoon 0182 – 322488
Volg de borden Groene Hartziekenhuis, Bleulandlocatie. Ingang voorzijde: Spoedzorg Midden Holland.
Zie voor meer informatie www.hapmh.nl
Triage
Om de planning van de spreekuren te verbeteren en de wachttijden te beperken werken we met “triage”. Dat betekent dat de doktersassistente bij het maken van de afspraak vraagt wat uw klacht is/klachten zijn. Op basis van deze informatie kan zij dan beter beoordelen:
– bij welke functionaris uw klacht het beste thuishoort (huisarts, huisarts in opleiding, praktijkverpleegkundige, assistente);
– hoeveel tijd er moet worden ingepland voor het consult;
– wat voor soort consult het moet worden (telefonisch, op de praktijk of huisbezoek);
– op welke termijn (de urgentie) de afspraak maximaal gemaakt moet worden;
– of u nog voorzorgmaatregelen moet nemen (klachtenregistratie, urine opvangen etc);
– ook kan de huisarts zich desgewenst op uw vraag voorbereiden (uitslagen, dossier).
In een aantal gevallen kan de doktersassistente zelf telefonisch uw vraag beantwoorden en is een bezoek niet nodig. Zij gebruikt daartoe de protocollen van het Nederlands Huisarts Genootschap, bovendien worden alle gegeven adviezen dezelfde dag nog besproken met de huisartsen, om de kwaliteit te waarborgen.
Wanneer u meldt dat u iets in vertrouwen alleen met uw huisarts wilt bespreken, dan wordt dit uiteraard gerespecteerd. Wel zal dan nog gevraagd worden hoeveel tijd u nodig denkt te hebben en bij welke arts u de afspraak wenst.
Voor extra informatie, zie http://www.youtube.com/watch?v=pchWTMo_NOc.
Werkzaamheden assistente
De assistente staat u als eerste te woord wanneer u met de praktijk belt. Ze maakt afspraken voor het spreekuur, de huisbezoeken en het telefonische spreekuur. Zij weet het antwoord op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over verwijzingen en recepten. U kunt haar ook bellen voor uitslagen van urine- of bloedonderzoek en voor herhalingsrecepten.
Van 08:00 – 12:00 uur kunt u langskomen of bellen voor:
* het maken van afspraken
* het aanvragen van een huisbezoek
* herhaalrecepten (liggen de volgende dag na 12.00 uur klaar bij uw apotheek)
* het aanvragen van een telefonisch consult (u wordt dan tussen 12.00 en 14.00 uur teruggebeld door de arts)
* uitslagen van onderzoek
Het spreekuur van de assistente is uitsluitend op afspraak.
* bloeddruk meten
* 24 uur bloeddrukmeting
* 30 minuten bloeddrukmeting
* Holter (registratie van het hart)
* Diabetes spreekuur
* Hart- en vaatspreekuur
* injecties geven
* wrattenbehandeling
* hechtingen verwijderen
* ECG (“hartfilmpje”)
* longfunctie-onderzoek
* E/A index (onderzoek naar de bloedvaten/doorbloeding van de benen)
* oor uitspuiten
* uitstrijkje bevolkingsonderzoek
* suiker controle
Tussen 8:30 – 11:00 uur:
* urine-onderzoek
* zwangerschapstest
Telefonisch spreekuur
Voor een afspraak op het telefonisch spreekuur van de huisarts kunt u tussen 8.00 en 11.00 uur de assistente bellen. De arts belt u dan tussen 12.00 en 14.00 uur terug.
Huisbezoek
Wanneer het niet mogelijk is om zelf naar de praktijk te komen, dan kan de huisarts u ook thuis bezoeken. Bijvoorbeeld omdat u te ziek, (tijdelijk) gehandicapt of slecht ter been bent. De assistente beoordeelt, eventueel samen met de huisarts, of een huisbezoek afgelegd wordt. In de praktijk zijn de mogelijkheden voor onderzoek en behandeling beter.
Het huisbezoek is niet bedoeld voor mensen die geen tijd of geen vervoer hebben om naar het gewone spreekuur te komen.
Speciale spreekuren
Naast de spreekuren van de huisartsen, worden speciale spreekuren (op afspraak) gehouden door de assistentes, praktijkverpleegkundige en psychologen:
* Baarmoederhals uitstrijkjes (Bevolkingsonderzoek)
* Ouderenzorg
* Spreekuur POH GGZ, psychologen
Wat als u niet op uw afspraak verschijnt
Patiënten die niet op een afspraak verschijnen ( “no show”) en het “wegblijftarief”
Het komt helaas voor dat mensen hun afspraak bij arts, praktijkverpleegkundige, psycholoog of doktersassistente vergeten. Dat is om een aantal redenen erg vervelend. De spreekuurtijd is schaars en elke plek die onbenut blijft is er één te veel. Ook kan deze gereserveerde tijd niet bij de zorgverzekeraar in rekening worden gebracht, een financieel nadeel dus voor onze praktijk. Sinds 2008 is het toegestaan om consulten waarbij mensen niet zijn komen opdagen wél bij de patiënt zelf in rekening te brengen. Wij hebben hiervoor een procedure opgesteld.
Voor het in rekening brengen van dit wegblijftarief gelden de volgende voorwaarden:
- een afspraak wordt niet of binnen 12 uur afgezegd;
- bij niet-nakomen van de afspraak wordt een rekening gestuurd aan de patiënt zelf;
- de hoogte van de rekening wordt gevormd door de som van de kosten van het tarief dat voor de afspraak staat (kan variëren namelijk) plús 15% incasso- en administratiekosten;
- deze kosten dienen binnen 14 dagen contant of via de bank/postrekening te worden betaald
Tarieven 2022: enkel consult 10,40 euro en dubbel consult 20,80 euro.
Afspraken bij de praktijkverpleegkundige en psycholoog zijn altijd dubbele consulten!
Overige zaken
Privacy en inzagerecht
Wij verstrekken nooit zonder uw persoonlijke toestemming informatie aan derden. U heeft zelf wel recht op inzage in uw medisch dossier, bij voorkeur na afspraak met de assistente.
Vertrouwelijkheid gegevens
Al uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld, alle praktijkmedewerkers hebben geheimhoudingsplicht. Gesprekken aan de balie gelieve op gedempte toon te voeren. Uw medische dossier is op de HAP alleen in te zien als u daarvoor zelf toestemming gegeven heeft. Als u dit nog niet heeft gedaan, kunt u op onze homepagina lezen hoe u hiervoor toestemming kunt geven.
Wisselen van huisarts
Voor het overgaan naar een andere huisarts binnen Waddinxveen bestaat een protocol, dat u kunt opvragen bij de assistente.
Indien u verhuist naar een andere woonplaats, dient u zelf een nieuwe huisarts te zoeken. Daarna kunt u zich bij ons uit laten schrijven. Daarbij zullen wij u vragen naar de gegevens van uw nieuwe huisarts, zodat wij kunnen zorgdragen voor de overdracht van uw medische dossier.
Opleiding
We doen in de praktijk actief mee aan allerlei vormen van opleiding. We begeleiden huisartsen-in-opleiding, stagiaires die de opleiding tot doktersassistente of POH-GGZ volgen en af en toe co-assistenten.
Griepvaccinaties
Jaarlijks verzorgen we eind oktober de griepvaccinaties. Iedereen met een indicatie krijgt automatisch van ons een oproep.
Alternatieve geneeskunde
We bedrijven geen alternatieve geneeskunde en schrijven dus in principe ook geen alternatieve geneesmiddelen voor (b.v. homeopathie). Wanneer u zelf alternatieve middelen gebruikt, of wilt proberen, is het wenselijk uw huisarts hiervan op de hoogte te stellen.
Verloskunde
Bevallingen worden in Waddinxveen niet door de huisarts gedaan, maar door de verloskundigen.