Het Astma- en COPD-spreekuur wordt gehouden door de praktijkverpleegkundigen. Dit spreekuur is bedoeld voor mensen die last hebben van de aandoeningen astma of COPD. Dit laatste is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Al deze aandoeningen kunnen klachten geven als kortademigheid, hoesten en slijm opgeven. Deze klachten hangen samen met een verminderde doorgankelijke luchtwegen en kunnen veel last veroorzaken in het dagelijks leven.
De vraag is wat je als patiënt kunt doen om die last te verminderen. Het antwoord op die vraag is voor iedereen verschillend. Het is afhankelijk van de klachten en de eventuele oorzaak daarvan. Daarom gaat de praktijkverpleegkundige tijdens het Astma- en COPD-spreekuur na wat voor u de mogelijkheden zijn om uw ‘last’ te verminderen. Dit doet zij door eerst een goed beeld te krijgen van uw aandoening, uw klachten, uw beperkingen, uw medicatie, uw kennis over de aandoening, uw reeds ondernomen stappen ter verbetering van de klachten enz. Daarnaast zal zij kijken naar uw medicatiegebruik en wijze van inhaleren.
Afhankelijk van uw behoefte, zal zij meer vertellen over uw aandoening en alles daar om heen. De volgende (controle) afspraken zullen ingevuld worden naar uw behoefte en naar het inzicht van de praktijkverpleegkundige. Ook kan uw huisarts u voor instructies, voorlichting of verder onderzoek (bijv. een blaastest) verwijzen naar dit spreekuur. De verpleegkundige bespreekt uw situatie regelmatig met uw huisarts.
Het COPD spreekuur wordt uitgevoerd volgens een regionaal afgestemd zorgprotocol. Hierbij zijn afspraken gemaakt met andere zorgverleners op het gebied van COPD, zoals de longartsen en diëtisten. U kunt hier veel meer over lezen via http://mediis.nl/voor-patienten